Σχετικά με την εκκένωση του κατειλημμένου χώρου “ελευθεριακό στέκι Primavera”

Τα ξημερώματα στις 03/06 έγινε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό την εκκένωση της κατάληψης “Ελευθεριακό Στέκι Primavera” που βρισκόταν στον χώρο της Θεολογικής σχολής. Η συνταγή γνωστή: ξημερώματα υπό ”άκρα” μυστικότητα και τις κάμερες στημένες στα κατάλληλα σημεία, πάνοπλοι αστυνομικοί εισβάλουν στον πανεπιστημιακό χώρο έτοιμοι να δώσουν την εικόνα που λείπει από την κυρίαρχη αφήγηση και προχωρούν στην εκκένωση της κατάληψης. Μια εικόνα που δείχνει το κράτος ως εγγυητή της ασφάλειας και ομαλότητας της κοινωνικής ζωής, με μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε δεν μπορεί να ελέγξει ή σε ό,τι αντιτίθεται, πραγματοποιώντας έτσι άλλη μια επίθεση μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων ενάντια στη φοιτητική κοινότητα και όχι μόνο.

Το τελευταίο διάστημα το πραγματικό πρόσωπο του ΚράτουςΚεφαλαίου που σκορπά δυστυχία και θάνατο έχει αποκαλυφθεί ακόμα και στους πιο αδαείς. Η γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ Αγ Αναργύρων, η μαζική δολοφονία στα Τέμπη, και η μαζικότερη δολοφονία μεταναστών στο Ναυάγιο της Πύλου, είναι γεγονότα που μέσα σε πυκνό ιστορικά χρόνο δείχνουν πόσο αναλώσιμοι είμαστε.

Ο χώρος των πανεπιστημίων είναι ένας χώρος ζυμώσεων όπου υπάρχουν αυξημένα αγωνιστικά αντανακλαστικά πράγμα που τα καθιστά εκ προοιμίου casus beli. Ο περιορισμός οποιασδήποτε δραστηριότητας-ελευθερίας είναι μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου για την οικονομική “αξιοποίηση του πανεπιστημίου χωρίς αντιδράσεις. Είτε με την μορφή άμεσων συνεργασιών με εταιρείες για έρευνα, είτε με εργολαβίες και αξιοποίηση των πανεπιστημιακών χώρων όπως άλλωστε επιχειρήθηκε σε άλλες περιπτώσεις π.χ στις καταλήψεις ROSA NERA στα Χανιά και στον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο. Όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωση της η «αναρχική συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere»,ο χώρος θα έβγαινε σε δημοπρασία προς εξεύρεση ιδιωτών κερδοσκόπων, από την «Εταιρεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» του ΑΠΘ.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία κλυδωνίζεται από βίαιη φτωχοποίηση και έντονη εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας, η ακρίβεια καλπάζει, η πρώτη κατοικία εκπλειστηριάζεται, οι δημόσιες δομές τα νοσοκομεία τα σχολεία οι σχολές καταρρέουν από τα πολλά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα, ο δημόσιος χώρος οι πλατείες συρρικνώνονται από την ασφυκτική παρουσία των μπάτσων (βλ. Άνω Πόλη Θεσ/νικης), επιχειρείται να εμπεδωθεί το δόγμα τάξη και ασφάλεια. Η εκκένωση αυτή λοιπόν δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί παρά συνέχεια των κατασταλτικών επιχειρήσεων και προσπάθεια περιορισμού κάθε φωνής αντίστασης. Κράτος και κεφάλαιο επιδιώκουν τα πανεπιστήμια να απονεκρωθούν από τις φοιτητικές διεργασίες από κάθε κοινωνική και αγωνιστική πτυχή που θα μπορούσε να διαμορφώσει σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι πειθήνια άτομα έτοιμα για να βγουν στην παραγωγή χωρίς πολλά πολλά.

Η λυσσαλέα επίθεση που δέχεται όποιος/α επιλέξει να εναντιωθεί στην σαπίλα της αποστειρωμένης φοίτησης και απομονωμένης ανέλιξης που προτείνουν ως μοναδική επιλογή δεν θα μείνει αναπάντητη. Συντασσόμαστε στο παρόν με τις αλληλέγγυες, ανυπάκουες φωνές που αντιστέκονται, που διεκδικούν αξιοπρέπεια και ελευθερία για να ρίξουμε τον σπόρο της άνοιξης.

Δίνουμε ζωή στα άδεια κτίρια

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

10-100-1000δες καταλήψεις ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης πλήξης.