Kάτω τα χέρια από τα προσφυγικά

Στις 20/06 ομάδες ένστολων σκουπιδιών απαρτιζόμενες από ΟΠΚΕ και Δράση εισβάλουν στα Προσφυγικά με σκοπό την τρομοκράτηση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην Κοινότητα. Αποτέλεσμα αυτής της εισβολής είναι η απαγωγή ενός 15χρονου και η προσαγωγή άλλων δύο ατόμων, συνθήκη η οποία προκάλεσε την άμεση συμπλοκή σύσσωμης της Κοινότητας αναγκάζοντας τους μπάτσους να υποχωρήσουν.

Είναι ξεκάθαρο ότι κράτος-κεφάλαιο παίζουν τα ρέστα τους εδώ και καιρό στην στρατηγική της έντασης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, με αιχμή του δόρατος τις δομές του αγώνα. Κύριο ζητούμενο είναι να καμφθεί -μέσω της τρομοκράτησης– το ηθικό όσων αγωνίζονται αλλά και να εμπεδωθεί η ματαιότητα του αγώνα μέσω της συνεχούς αναβάθμισης του θεσμικού οπλοστασίου. Η ακόρεστη δίψα τους για ολοκληρωτική επιβολή διαβαίνει το τελευταίο σκαλοπάτι, πού είναι η κανονικοποίηση της ακρότητας.

Γιατί μόνο ως ακρότητα μπορεί να χαρακτηριστεί η απαγωγή ενός 15χρονου, ο ψυχολογικός πόλεμος αλλά και ο βασανισμός τον οποίο υπέστη, με ξυλοδαρμό και απειλές βιασμού.

Οι μεθοδεύσεις για την ενορχηστρωμένη επίθεση ήταν έκδηλες όλο το προηγούμενο διάστημα με παρακολουθήσεις και προσαγωγές. Η κοινότητα των Προσφυγικών και κατ’ επέκταση οι καταλήψεις είναι χώροι πολιτικών διαδικασιών, τόποι έκφρασης της αλληλεγγύης και οργάνωσης του αγώνα. Τέτοια εγχειρήματα που είναι οργανωμένα από τη βάση, όπου μετανάστες- ντόπιοι – φτωχοί και περιθωριοποιημένοι συνυπάρχουν με τους όρους τους, είναι ακριβώς αυτό που επιχειρούν να εξαφανίσουν.

Το κατηγορητήριο των συλληφθέντων είναι βαρύτατο και περιλαμβάνει 10 πλημμελήματα 2 εκ των οποίων είναι στην διακεκριμένη τους μορφή, αλλά και ειδικούς περιοριστικούς όρους. Η ευκολία με την οποία τα ΜΜΕ αναπαράγουν δελτία με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ψευδούς εικόνας του 15χρονου, τον οποίο δε διστάζουν να εμπλέξουν ακόμα και σε υποθέσεις εγχώριας τρομοκρατίας, είναι απλά εμετική. Αυτό όμως που κράτος-κεφάλαιο στοχεύει να χτυπήσει είναι οτιδήποτε δύναται να παραχθεί σε συλλογικό επίπεδο. Για αυτό μέσα στην δίκη ξεδιπλώθηκε ένα κυνήγι μαγισσών με την εξαγγελία αναζήτησης προς ταυτοποίηση ακόμα 70 ”αγνώστων” ατόμων, σε μια προσπάθεια να τους θέσουν κατά το δοκούν ανενεργούς, στα πλαίσια μιας μεταγενέστερης μεθοδευμένης εισβολής τους.

Όμως ο στόχος δεν είναι μόνο η καταστολή και η αστυνομοκρατία απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται, αλλά είναι προφανώς και η προστασία της κερδοφορίας των αφεντικών. Η Κοινότητα αποτελεί αγκάθι στα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων για την δημιουργία της περίφημης διπλής ανάπλασης, που περιλαμβάνει την περιοχή των Προσφυγικών – Βοτανικού – Πάρκο Γουδί και σκοπό έχει τον “εξευγενισμό” της. Το ιδανικό σενάριο είναι η άνευ αντίδρασης μετεγκατάσταση των καταπιεσμένων εργατών, η δημιουργία καταλυμάτων για την κερδοφόρα μπίζνα του τουρισμού και η αποστείρωση της περιοχής από κάθε ταξικό και κοινωνικό πρόσημο. Έτσι, αφενός θα εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και αφετέρου θα εμπεδωθεί από τους καταπιεσμένους η αντίληψη ότι τίποτα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την επίβλεψη ή την συνεργασία του κράτους. Ότι τίποτα δεν ξεφεύγει χωρίς να μεσολαβήσει η εμπορευματοποίηση και το κέρδος, ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι κοινό και να αξίζει να αγωνιστείς για αυτό.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ