Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες μίας κρατικής δολοφονίας στο κάτεργο του Λάτση, στον Ασπρόπυργο. Η έκρηξη στα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου, είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργατών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς έχουν εγκαύματα σε όλο τους το σώμα. Νεκροί είναι ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, εργαζόμενος στην εταιρία και ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης σε δεξαμενή. Δεν θα επικεντρωθούμε στο αν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας και εάν η εταιρεία φρόντιζε αυτά να τηρούνται. Οι τραυματισμένοι εργάτες καθώς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κάτεργο έχουν σαφή εικόνα για το τι συνέβη. Όπως σαφή εικόνα έχουμε και όλοι εμείς που βιώνουμε στο πετσί μας τις εργασιακές συνθήκες της ακραίας εκμετάλλευσης που μας επιβάλλεται.
Μας σκοτώνουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, μας θεωρούν αναλώσιμους ώστε να βγαίνει η δουλειά ενώ η τρομοκράτηση και οι εκβιασμοί για απόλυση και αντικατάσταση από κάποιον άλλο από τους χιλιάδες ανέργους είναι ο κανόνας.
Σε όλες τις δουλειές ξέρουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν ακριβότερα από τις ζωές μας, και για αυτό το λόγο τα αφεντικά δεν τα εφαρμόζουν. Οι στρατιές ανέργων που περιμένουν και οι απειλές των αφεντικών για απόλυση είναι αυτές που πολλές φορές μας αναγκάζουν να ρισκάρουμε τις ζωές μας για 20 ευρώ όπως ούρλιαζαν οι “τυχεροί” ζωντανοί εργάτες στα ΕΛΠΕ.
Προφανώς λοιπόν και δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, και ούτε πρόκειται να τηρηθούν στο μέλλον, όσο και αν ωρύονται οι παπαγάλοι για λογαριασμό των αφεντικών τους. Ειδικά στα ΕΛΠΕ όπως λένε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν ποτέ, γεγονός που ως τραγικές συνέπειες έχει αφενός τη μόλυνση του περιβάλλοντος από διαρροές επικίνδυνων τοξικών αερίων και αφετέρου τα δεκάδες περιστατικά εργατικών “ατυχημάτων” γνωστά και άγνωστα με σακατεμένους και νεκρούς εργάτες.
Ενδεικτικά αντιγράφουμε από την “εφημερίδα των συντακτών” : Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει «ατύχημα» στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, καθώς και στο παρελθόν είχαν συμβεί περιστατικά κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι σε αυτό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα με τις επιπτώσεις να περιορίζονται στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
►Στις 17/10/2000 μια βλάβη στο διυλιστήριο προκάλεσε ένα πυκνό μαύρο νέφος που σκέπασε ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο, αλλά και ολόκληρο τον Πειραιά. Η διακοπή του συμπιεστή αερίων είχε ως αποτέλεσμα την καύση υδρογονανθράκων στον πυρσό του διυλιστηρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια, «η διακοπή ήταν ολιγόλεπτη και έκτακτη και η καύση υδρογονανθράκων στον πύργο έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχεδιασμό των συστημάτων ασφαλείας του διυλιστηρίου, τα οποία λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος».
Η ανακοίνωση της εταιρείας είχε διαψευστεί κατηγορηματικά από σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε αυτήν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «υπήρξε έντονη και μεγάλη εκπομπή καπνού από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου από τις 6.48 π.μ. έως και τις 7.24 π.μ.».
Κι ακόμη, ότι διενεργήθηκε αυτοψία από κλιμάκιο ειδικών κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το προαναφερόμενο διάστημα «υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας Καταλυτικής Πυρόλυσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, με ευθύνη της εταιρίας».
►Στις 27/2/2002 μια διαρροή υδρόθειου είχε ως αποτέλεσμα επτά εργαζόμενοι να χάσουν τις αισθήσεις τους και να μεταφερθούν επειγόντως στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με τον έναν από αυτούς να εισάγεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
►Στις 13/9/2002 σημειώθηκε έκρηξη σε μονάδα αποθείωσης με διαρροή υδρόθειου και από τύχη γλίτωσε ένας εργαζόμενος. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διέψευσε τη διαρροή υδρόθειου, όχι όμως και την έκρηξη στον αγωγό.
Η είδηση για την έκρηξη και τη διαρροή έγινε γνωστή από μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ σύμφωνα με την οποία «στις μονάδες ανάκτησης θείου 3700 και 2750 σε γραμμή παραγωγής ατμού λόγω διαρροής που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στη συγκεκριμένη γραμμή εδώ και δύο μήνες περίπου, αποκολλήθηκε έλασμα συγκράτησης μόνωσης λόγω της ασκούμενης πίεσης και από τύχη δεν αποκεφάλισε συνάδελφο εργαζόμενο που εκτελούσε εργασία στη συγκεκριμένη μονάδα. Παράλληλα, συνολικά στο συγκρότημα των μονάδων ανάκτησης θείου εδώ και πέντε μήνες περίπου υπάρχουν συνεχείς διαρροές υδροθείου, με αποτέλεσμα η εργασία να εκτελείται με πολύ μεγάλες δυσκολίες και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και πολύ επικίνδυνη».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαινόταν ότι «το τελευταίο διάστημα η συντήρηση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ είναι πλημμελής ή παραχωρείται σε εργολάβους με άπειρο και άσχετο προσωπικό, οι οποίοι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων».
Επιπλέον, το ΔΣ του Σωματείου ανέφερε ότι «αν και κάλεσαν τη διοίκηση να πάρει άμεσα μέτρα και παρά την εντολή της επιθεώρησης εργασίας για άμεση αποκατάσταση, αυτή αρνείται να σταματήσει τη μονάδα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι εργαζόμενοι ψεύδονται».
►Στις 20/8/2009 ο 28χρονος εργαζόμενος στα διυλιστήρια Παναγιώτης Λίγκος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κενό, από ύψος περίπου 5 μέτρων, από πατάρι στη Μονάδα 210 όπου υπήρχαν βάνες που ρύθμιζαν την είσοδο του νερού που διοχετευόταν για αφαλάτωση.
►Στις 31/5/2010 ο 42χρονος δύτης Νίκος Καππές βρήκε τραγικό θάνατο μέσα σε δεξαμενή του διυλιστηρίου. Ο δύτης, ο οποίος απασχολούνταν σε εργολάβο, έκανε εργασίες καθαρισμού δεξαμενής νερού στον πύργο ψύξης μέσα στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.
►Στις 26/7/2013 το μεσημέρι, ύστερα από δυσλειτουργία της μονάδας καταλυτικής πυρόλυσης FCC (U-4100) του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, εκατοντάδες τόνοι καπνού απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
►Στις 10/9/2013 τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας (U-3300) του διυλιστηρίου. Η φωτιά κατασβήστηκε, ωστόσο το συμβάν προκάλεσε αλλεπάλληλες δυσλειτουργίες στην εγκατάσταση οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις 8 το βράδυ.
Χιλιάδες τόνοι καυσαερίων ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα του Ασπροπύργου Τα ΕΛΠΕ δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση για το ανησυχητικό για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους συμβάν.
►Στις 12/6/2014 σημειώθηκε πτώση τάσεως (ολική διακοπή της λειτουργίας του διυλιστηρίου κατά την εταιρεία), λόγω μπλακ αουτ με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα ρύπων να διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της καύσης υδρογονανθράκων στους πυρσούς του διυλιστηρίου, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων του περιοχής του Θριάσιου, αλλά και των γειτονικών περιοχών. Οι μαύροι καπνοί λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν ορατοί από το Χαϊδάρι, το Σχιστό, την Αττική Οδό. ΕΦ.ΣΥΝ. 08.05.2015
Την ιστορία των ΕΛΠΕ και του κάθε εργοστασίου τέτοιου βεληνεκούς την ξέρουμε καλά. Μας την θυμίζουν οι κάθε λογής ξεφτίλες εργατοπατέρες που μαζί με τους υπουργούς και τους πάντα πρόθυμους δημοσιογράφους σε κάθε επίσκεψη τους σε ένα τέτοιο κάτεργο, παραπληροφορούν συστηματικά για την μεγαλειώδη επένδυση, για τις θέσεις εργασίας, τους προϋπολογισμούς, τα επενδυτικά σχέδια, τις θυγατρικές, τα ανοίγματα στα Βαλκάνια και αλλού. Δεν μας λένε όμως τίποτα για τις συνθήκες εργασίας, για τα μεροκάματα, για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, τις εργολαβίες, τις μίζες, την μόλυνση του περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από την υποβάθμιση των ζωών τους και τα αποτελέσματα στην υγεία από την χρόνια έκθεση τους στα ”καθαρά” απόβλητα του εργοστασίου.
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν θα μπορούσαν να εμφανίζουν διαφορετική εικόνα. Μία απλή επίσκεψη στην σελίδα των ΕΛΠΕ του Λάτση αρκεί για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται. Τα δισεκατομμύρια, οι επενδύσεις, οι θυγατρικές και η φανταχτερή εικόνα της εταιρείας προσπαθεί να καλύψει αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι, την εκμετάλλευση και τον θάνατο. Οι δείκτες ανάπτυξης τους είναι βαμμένοι με αίμα εργατών. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στην ”Ελλάδα με κυβέρνηση αριστεράς” μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι συμβαίνει στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου όπου οι θυγατρικές και οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ του Λάτση βρωμάνε δημοκρατία και αίμα. Μπορούμε να ρωτήσουμε τους εργάτες στις θυγατρικές των ΕΛΠΕ στις βαλκανικές χώρες τι σημαίνει μεροκάματο και τις τοπικές κοινωνίες τι αναπνέουν.
Μέχρι πότε όμως θα ανεχόμαστε οι δολοφονημένοι εργάτες να αποτελούν νούμερα και στατιστικές;
Μέχρι πότε θα ρισκάρουμε τις ζωές μας για ένα πιάτο φαΐ;
Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε τους όρους ζωής που μας επιβάλλουν;
Η οργάνωση και ο αγώνας στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή για την κοινωνική επανάσταση. Κάθε εργατική νίκη μικρή ή μεγάλη απέναντι στα αφεντικά αποτελεί και ένα ανάχωμα στην εκμετάλλευσή μας και ενδυναμώνει εμάς τους από τα κάτω και τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο.
Καμία κρατική/εργοδοτική δολοφονία εργατών δεν πρέπει να μένει αναπάντητη.
YΓ. Ανανέωση: Λίγες ημέρες αφού γράφτηκε αυτό το κείμενο και συγκεκριμένα στις 23/05 πληροφορηθήκαμε ότι έχασε τη μάχη για τη ζωή και τρίτος εργαζόμενος. Πρόκειται για τον 27χρονο Αντώνη Αβράμπου. Η αναφορά στα ονόματα των νεκρών είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής από την πλευρά μας σ΄αυτούς που εξοντώθηκαν στο βωμό του κέρδους. Οι νεκροί του ταξικού πολέμου είναι νεκροί μας.